خمیر قلع تعمیرات موبایل(راهنمای جامع)
امروزه در بسیاری از صنایع به خصوص تعمیرات موبایل برای پیوند دادن دو قطعه از هم جدا شده معمولاً از لحیم استفاده میکنند. لحیمکاری یکی از بهترین کارها برای پیوند دادن قطعات بدون ذوب کردن آنها است؛ برای اینکار میتوان از سیم لحیم یا در بعضی موارد خمیر قلع استفاده کرد. از خمیر قلع ها برای لحیم کاری در سطح پیشرفته و تخصصی و برای قطعات SMD استفاده میشود.
استفاده از لحیم نیاز به برخی پیشزمینهها دارد. برای مثال باید کاملاً مطمئن شوید که سطح برد و یا هر وسیله ای که قصد لحیم کاری روی آن را دارید، دارای هیچگونه ناخالصی نباشد. برای ازبینبردن این ناخالصیها از خمیری به نام خمیر قلع استفاده میشود.
کاربرد خمیر قلع در تعمیرات موبایل چیست؟
شرایط نگهداری از خمیر قلع چگونه است؟
بهترین مارک خمیر قلع در بازار چیست؟
خمیر قلع از چه موادی ساخته میشود؟
همانطور که میدانید در صنعت تعمیرات موبایل نیز از لحیمکاری استفاده میشود؛ بهطوری که برای تعمیر انواع برد و یا سایر قطعات نیاز مبرمی به لحیمکاری وجود دارد. به همین دلیل از خمیر قلع نیز به جهت تسهیل در این امر استفاده میشود.خمیر قلع اتصالات را پوشش میدهد و عبور جریان را ممکن میسازد.
کاربرد خمیر قلع در تعمیرات موبایل
همانطور که اشاره کردیم، لحیمکاری یکی از رایجترین کارها در تعمیرات موبایل است. برای آنکه لحیمکاری به دقت و باظرافت خاص خودش انجام شود، به خمیر قلع نیاز دارد. خمیر قلع در واقع همان خمیر لحیمکاری است. اگر بخواهیم بگوییم کاربرد خمیر قلع چیست، میتوانیم بگوییم عنصری مفید برای لحیمکاری دو قطعه فلزی که از ترکیب پودر لحیمکاری و شار تولید شده است.
مهمترین کاربرد خمیر قلع در تعمیرات موبایل در واقع برای پایه سازی و ریبال آی سی است, که توسط شابلون مخصوص تعمیرات موبایل انجام میگیرد. علاوه بر این برای ترمیم پایه های کنده شده ی قطعات روی برد های الکترونیکی ترمیم سوکت شارژ و... نیز بسیار کاربرد دارد.
برای استفاده درست از خمیر قلع در تعمیرات موبایل باید در ابتدا مقداری که از این خمیر نیاز داریم را در محلی که تعمیر انجام میشود قرار دهیم و با حرارت کافی آن را به حالت ذوب درآوریم. زمانی که خمیر قلع ما به حالت مایع در آمد، میتوانیم از آن بهخوبی استفاده کنیم و لحیمکاری را با دقت بسیار بالایی انجام دهیم. توجه کنید که اگر بیش از اندازه ی مورد نیاز خمیر قلع استفاده شود, اتصالات بزرگ شده و با ایجاد فاصله زیاد بین آن ها ممکن است اتصالات ضعیف شود و یا اتصال کوتاه به وجود بیاید.
خمیر قلع تعمیرات موبایل دارای انواع و اقسام مختلفی است. هرکدام از آنها در یک دمای خاصی ممکن است عملکرد بهتری از خودشان نشان دهند؛ بنابراین از هرکدام از آنها باید در کار مخصوص خودش استفاده کرد. ساخت خمیر قلع، معمولاً با استفاده از سرب، پودر قلع و کمی روغن فلاکس انجام میشود. اگر بخواهیم کمی موشکافانهتر به این موضوع بپردازیم، میتوانیم بگوییم خمیر قلع به دو نوع خمیر قلع سربدار و خمیر قلع بدون سرب تقسیم میشود.
استفاده از کدام خمیر قلع بهتر است؟
همانطور که میدانید سرب مادهای بسیار خطرناک و سمی است؛ بهطوریکه استفاده از آن در کشورهای اروپایی کاملاً ممنوع شده است. طبیعتاً استفاده از خمیر قلع سربدار و یا خرید خمیر قلع سربدار، ممکن است تبعات جبرانناپذیری برای شما به همراه داشته باشد.
زمانی که شما در حال تعمیر و یا لحیمکاری هستید، ناچار به استفاده از بهترین خمیر قلع برای این کار هستید. حال اگر شما از خمیر قلع سربدار استفاده کنید، ممکن است هم به خودتان آسیب وارد شود و هم به تلفن در حال تعمیر؛ پس بهترین راه چیست؟
بهترین راهی که میتوانیم به شما معرفی کنیم استفاده از خمیر قلع بدون سرب است. امروزه در بازار نیز فروش خمیر قلع بدون سرب رایجتر از نوع دیگر خمیر قلع است. شما هم اگر دوست دارید حافظ محیطزیست باشید، خرید خمیر قلع بدون سرب را در اولویت کارتان قرار دهید.
درجه ذوب خمیر قلع چقدر است؟
درجه ذوب کامل حلال خمیر قلع و خمیرهای قلعه بدون سرب، معمولاً بالای ۲۴۰ درجه است. البته این دما برای یک مدتزمان کوتاه بیان میشود. یعنی اگر شما قصد دارید در مدتزمان کوتاهی خمیر قلع را به درجه ذوب کامل برسانید باید از دمای ۲۴۰ درجه استفاده کنید.
اما اگر میخواهید مدتزمان بیشتری را صرف ذوب کردن کامل خمیر قلع بکنید، میتوانید از دماهای پایینتر نیز استفاده کنید. برای مثال اگر مدتزمان ۶۰ ثانیه را در نظر بگیریم، دمای ۱۸۳ درجه، میتواند در این زمینه کافی باشد. توصیهای که در این زمینه میشود این است که اگر حوصله بیشتری برای ذوب خمیر قلع به خرج دهید بهتر خواهد بود. چرا که گاهی اوقات افزایش بیش از حد دما برای ذوب خمیر، ممکن است سبب سوختگی و یا آسیب رسیدن به قطعات مختلف برد بشود.
بهترین کار این است که در حین تعمیر، مدام دمای استفاده شده در آن لحظه را چک کنید.
نحوه ی صحیح استفاده از خمیر قلع در تعمیرات موبایل:
در ویدئوی زیر میتوانید روش استفاده از خمیر قلع و عملکرد عالی آن در لحیم کاری را مشاهده کنید:
شرایط نگهداری از خمیر قلع
بهطورکلی نگهداری از خمیر قلع اهمیت بسیار زیادی دارد. همانطور که میدانید خمیر قلع از مقدار معینی فلکس تهیه میشود. شاید برای شما سؤال شود که مقدار فلکس استفاده شده در خمیر قلع چقدر است؟ باید به شما بگوییم مقدار معین و تعیین شدهای برای استفاده از فلکس در خمیر قلع وجود ندارد. آن چیزی که مقدار فلکس را تعیین میکند، غلظت خمیر قلع است.
یعنی اگر قصد دارید غلظت خمیر قلع خود را افزایش دهید، باید از فلاکس کمتری در آن استفاده کنید. پایه فلاکس از آب و الکل تشکیل میشود. طبیعتاً هرچقدر این آب و الکل بیشتر به خمیر قلع اضافه شوند، سبب رقیق شدن آن میشود.
نگهداری درست از خمیر قلع به سه عامل دما، مخلوط کردن درست خمیر قلع و شرایط محیطی بستگی دارد. زمانی که خمیر قلع را از یخچال خارج میکنیم، باید کمی صبر کنیم تا خمیر با دمای محیط سازگار شود. یکی از نکاتی که در این زمینه مطرح میشود این است که بههیچعنوان درب قوطی خمیر قلع را در زمانی که خمیر سرد است باز نکنید. چرا که در این صورت رطوبت روی خمیر جذب شده و عملکرد آن ضعیف میشود.
همچنین قبل از استفاده از آن به مدت ۱ الی ۲ دقیقه با استفاده از قلم استیل بهخصوص خمیر را کاملاً هم بزنید تا به فرم خوب خودش برسد.
انواع خمیر قلع
خمیر قلع در انواع و اقسام مختلف و در مدلهای گوناگونی تولید شده است. قیمت خمیر قلع نیز دقیقاً بر اساس همین مدلها تعیین میشود. برای مثال خمیر قلع سرنگی یکی از انواع خمیر قلعهای تولید شده است. این خمیر قلع شبیه به سرنگ است و مانند همان نیز عمل میکند.
همچنین خمیر قلع کاسه ای نیز از دیگر انواع خمیر قلع تولید شده در بازار است.
خمیر قلع توپی نیز از خمیر قلعهای پرفروش در بازار به شمار میرود. این خمیر قلعها به حالت توپی شکل و در سایزهای متنوعی هستند. معمولاً از آنها برای شابلونهای سیپییو استفاده میشود.
از جمله برند های معروف قلعهای موجود در بازار میتوانیم به خمیر قلع ریلایف و یا خمیر قلع مکانیک اشاره کنیم. بسیاری از تعمیرکاران حرفهای بهجای خرید خمیر قلع از ساخت خمیر قلع استفاده میکنند؛ بهطوریکه با تهیه حلال خمیر قلع، خودشان میتوانند بهترین خمیر قلع را تهیه کرده و از آن استفاده کنند.
نکته:
بخش بزرگی از مشکل هایی که در مونتاژ مدار چاپی به وجود می آید, مربوط به خمیر قلع میباشد.این مشکلات با هم متفاوت هستند, مثل استفاده بیش از حد خمیر قلع و چسپیدن پایه ها به هم در حین عمل لحیم کاری که در نتیجه باعث اتصال کوتاه بین پایه ها میشود.